Båda Solcells-taken i drift!

I går, på årets kortaste dag 21 december,  var det solsken större delen av dagen när vår leverantör, Nordic Solar AB var här och driftsatte vårt andra solcellstak kunde knappt varit bättre.

Norra Stallen

Det är nästan  samma antal moduler på det nya norra stallen, 385 st  ET-Solar 295Wp+ mot 384 Inotech Solar 240Wp+ på det södra som vi startade i februari 2013. Vidare har nya soltaket fyra SMA växelriktare mot sex i det äldre vilket ger något bättre verkningsgrad.

Att utvecklingen gått framåt på solcellssidan på dessa fem år märktes direkt på produktionen.

När det äldre södra taket producerade 69,17 kWh under gårdagen så presterade det nya hela 100,49 kWh.  Ca 45 % produktions ökning på samma takyta!    En sak som  imponerade  på montören från NordicSolar, var att de inbyggda kylarfläktarna startade på växelriktarna som en följd av den relativt höga produktionen i går. Får väl tilläggas att han kommer från norra Värmland och där ser man inte solen så mycket vid denna årstiden! En sak till det nya takets fördel är att takvinkeln är 45* mot det södras  38 grader vilket är till fördel på vinterhalvåret med den lägre solvinkeln.

Båda soltaken i drift.

Södra och Norra Stallen

Båda solcellstaken på Krageholm, det äldre södra och  nystartade norra bakom.

Tidningen ATL har en bra webb-film på temat på länken här.

 

Nu när det närma sig juletider kan man notera det händer saker i den värden också !

Tomte Fordon

 

Ren Sol kraft !

 

Landningsproblem

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.